Kalp Krizi Nedir, Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir?

0
454
görüntülenme
Kalp Krizi Nedir, Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir?
Kalp Krizi Nedir, Nasıl Oluşur, Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlarda gerçekleşen tıkanma sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalması sonucu meydana gelen şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan rahatsızlıktır ve çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Bu nedenle dünyada en başta gelen ölüm nedenlerinden biridir.

Kalbi veya beyni besleyen damarlar; kolesterolün (kan yağları), diğer yağların, kalsiyumun ve kandaki bazı maddelerin birleşerek oluşturdukları tabakalar (plaklar) yüzünden daralabilir. Kalp krizi, bu daralmaların zaman içinde tam bir tıkanıklığa dönüşmesiyle oluşabilir. Kalp krizlerinin bir çoğu ise kalp kasına kan ve oksijen taşıyan atardamarlarda oluşan pıhtılar sebebiyle meydana gelir. Pıhtılar, kalp kasına kan ve oksijen akışını engeller, bu da o bölgedeki kalp hücrelerinin ölümüne sebep olur. Hasar gören kalp kası, kasılma yeteneğini kaybeder ve kalbin geri kalan kısmı hasar görenbu bölümün işini de yapmak zorunda kalır.

İçindekiler Tablosu

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi geçirmekte olan hastaların temel şikayeti göğüs ağrısıdır. Kendi başına ya da göğüsteki ağrıyla birlikte hissedilebilen diğer belirtiler ise nefes darlığı, öksürük, baş dönmesi, sersemleme, bayılma ve mide bulantısı ile kusma olabilir.

Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda başlıca nedenler; beslenmede doymuş yağların (katı yağlar, margarinler vb.) fazla tüketimi, aşırı tuz tüketimi, sebzenin, meyvenin, tam tahıl ürünlerinin tüketiminin yetersiz olmasıyla birlikte, hareketsiz yaşam biçimi ve sigara kullanımı olduğu tespit edilmiştir. Eğer yaşantımızda bu olumsuzluklardan kaçınmaya dikkat edersek bu rahatsızlıklara yakalanma olasılığımızda azalacaktır.

  Spektroskopi MR Nedir, Neden Yapılır?
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here