Gelişen dünyamızla birlikte ihtiyaçlarımız da değişmektedir. Örneğin, bundan elli yıl önceki ihtiyaçlarımıza baktığımızda bugünkülere göre çok daha sade ve az olduğunu görürüz. Bugün bilimdeki gelişimin baş döndürücü hızı çağımızı da hız çağı yapmaktadır. Bu hıza ayak uydurabilmemiziçin çok daha kullanışlı ve işlevsel araç gereçler kullanmak zorundayız.
Bilim insanları buna çözümü 20. yüzyılın sonlarına doğru nanoteknolojiyi geliştirerek buldu. Henüz yeni gelişmekte olan nanoteknoloji şimdiden bile çok sayıda alanda yardımımıza koşmaktadır.
Örneğin, en basit uygulamalardan biri nanoteknolojiyle üretilen kumaşlardır. Nano kumaş olarak da adlandırılan bu materyaller, kolayca temizlenebildiği için leke tutmama özelliğine sahiptir. Bu kumaşlar sayesinde kıyafetlerimiz ve mobilyalarımız daha kullanışlı olmaktadır.
Nano kumaşların özelliklerinin daha da geliştirilerek askerlerin hizmetine sunulması için çalışmalar yapılmaktadır.
Benzer şekilde nano boyalar sayesinde de yüzeyler kolayca temizlenebilmekte ve çok daha uzun ömürlü olarak kullanılmaktadır. Tabi ki nanoteknoloji ürünleri bu kadarla sınırlı değil. Nanoteknolojiden özellikle elektronik sanayisinde yararlanmaktayız. Bu demektir ki nanoteknolojiden elektronik araç gereçlerin kullanıldığı ulaşıma, iletişime ve bilgisayarlara kadar olan çok geniş bir alanda yararlanmaktayız.
Gelecekte çok daha geniş bir alanda kullanılması için çalışmalar yapılan nanoteknolojiyle ilgili zararlı sonuçlara neden olabilecek malzemeler ve cihazlar üretilebileceği düşünceleri de bulunmaktadır. Bu yüzden nanoteknolojideki gelişimlerin mutlaka iyi bir denetim mekanizması varlığında sürdürülmesi zorunluluğu vardır.
Yazı için teşekkürler.