Empire State Binası Hakkında Bilinmeyenler

0
3837
görüntülenme
Empire State Binası Hakkında Bilinmeyenler
Empire State Binası Hakkında Bilinmeyenler

Empire State Binası dünyanın en ünlü binalarından biridir. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en ikonik yapılardan biri ve New York’un sembolüdür. 2007 yılında American Institute of Architects tarafından yapılan bir ankete göre, Empire State Binası “Amerika’nın en sevilen binası” haline gelmiştir ve popülerliği Beyaz Saray’ınkini aşmıştır. Her ne kadar bugün dünyada daha uzun boylu ve daha iyi gökdelenler var olsada, Empire State Binası hâlâ dünyanın en önemli yüksek katlı yapılarından biri olarak kabul edilmektedir.

Tarihçe

1931’deki inşaatından bu yana, Empire State Binası, “Birinci” ve “En Yüksek” kategorisinde çeşitli övgüler toplamaktadır. Bu gurur yolculuğu, 100 katın üzerine çıkacak ilk bina unvanı ile başlamıştır. Aynı zamanda dünyanın yapısal yükseklik açısından  en yüksek gökdeleninin, rekorunu uzun bir süre  elinde tutmuştur. 1954 yılına kadar dünyanın en uzun insan yapımı binası olarak tarihte yerini almıştır. Ayrıca, 1967 yılına kadar da dünyanın en uzun ayaklı yapısı olarak bilinmektedir. 9 Eylül saldırılarından sonra Dünya Ticaret Merkezi yeniden New York’taki en uzun bina olmuştur.

Olağanüstü Bitiş

Büyüklüğüne bakılmaksızın, Empire State Binası’nın inşaatı projesinin tamamı 410 gün içinde tamamlanmıştır (22 Ocak 1930 – 11 Nisan 1931).

Tasarım

Empire State Binası’nın mimarı William Frederick, yapının planını Reynolds Binası‘nın daha önceki tasarımına dayanılarak tasarlamıştır. Bu nedenle Empire State Binası yönetimi her yıl Reynolds Binasına Babalar Günü tebrik kartı gönderir.

Açılış

Başkan Herbert Hoover binanın aydınlatma sistemini, Washington DC’den Empire State Binası’na, 322 kilometre uzaklığındaki bir düğmeye basarak açılış yapmıştır.

Başarısızlık

Empire State Binası, kuruluşundan bu yana popüler bir turizm cazibe merkezi haline gelmiştir ancak kurumsal iş yerlerini ofislere çekmek için birincil hedefi başaramamıştır. Hatta insanlar arasında “Boş Devlet Binası” lakabına layık görülerek gülünç bir hâl almıştır.

  Dünyanın En Büyük Enerji Tesislerine Sahip Ülkeleri

Temizlik Süresi

Binanın ilk temizliği 1962’de yapılmış ve 30 kişilik bir ekibin görevi tamamlaması altı ay sürmüştür.

En Çok Fotoğraflanan Yapı

2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Empire State Binası dünyanın en çok fotoğraflanan binasıdır.

Gizli kat

Empire State Binası 102 katlı ilan edilmiştir ancak, aslında gizli bir kat daha vardır ve gözlemevi olarak işlev görmektedir.

İntihar Girişimleri

Açılışından bu yana, 30’dan fazla kişi binadan atlayarak intihar girişiminde bulunmuştur. Buna “En Güzel İntihar” olarak bilinen Evelyn McHale‘nin intiharı da dahildir. Bir başka olayda, Elvita Adams adlı bir kadın binanın 86. katından atlamış, ancak şaşırtıcı derecede güçlü bir rüzgar ile binanın 85. katındaki bir çıkıntının kırık kalkanına takılarak kurtarılmıştır.

Uçak Kazası

1945 yılında, bir bombardıman uçağı 79 ve 80. katlar arasına çarparak 14 kişinin ölümüne neden olmuştur. Ek olarak, Betty Lou Oliver‘ın bir asansörde 75 kattan düşüp hayatta kalmasını da beraberinde getirmiştir. Asansör düşüşünde, en uzun süre hayatta kalmış kişi olduğu için Betty Lou Oliver, dünya rekoru kırmıştır.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here