Ebola Nedir, Hangi Ülkeleri Etkilenmiştir?

0
711
görüntülenme
Ebola Nedir, Hangi Ülkeleri Etkilenmiştir?
Ebola Nedir, Hangi Ülkeleri Etkilenmiştir?

Ebola tüm dünyada, insanlara insandışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Bu hastalığın belirtileri de diğer virüs hastalıklarıyla aynı olup, yüksek ateş, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve baş ağrısıdır lakin diğer hastalıklardan farklı olarak bu virüsün vücutta yayılma süresi 2 gün ila 3 hafta arasında değişmektedir. 

Eboladan İlk Etkilenen Ülkeler

Sudan

Ebola virüsü dünyada ilk olarak 1976’da Sudan’ın Nzara kentinde ortaya çıkmış ve daha sonra Juba ve Tumbura gibi diğer kentlere de yayılmıştır. Bu virüse ilk yakalanan insanlarlar, bir pamuk imalat fabrikasında çalışan işçiler olmuştur. Çok sayıda tıp uzmanı bu hastalığın nasıl yayıldığına dair yeterli bilgiye sahip olmadığından dolayı virüse yakalanmıştır. İlk Ebola salgını yaklaşık olarak 284 kişiyi etkilemiş ve 151 kişinin ölümüne neden olmuştur.
Sudan, 1979’da Ebola’dan yeniden etkilenmiş ve hastalık bir kez daha Nzara ve Maridi’de yaşayan bireyleri etkilemiştir.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

1976’da, önceleri Zaire olarak bilinen Demokratik Kongo Cumhuriyeti Ebola hastalığının yaşandığı ikinci ülke olmuştur. Ülkede hastalığın görüldüğü ilk yer Kinshasa’ya yaklaşık 682 mil uzaklıktaki Yambükü köyüdür. Bu köyde virüse yakalanan ilk kişi, tıpkı sıtma hastalığında olduğu gibi yanlış teşhis edilen yerel bir müdürdür. Ülkedeki ilk Ebola salgını sonucunda 318 kişi virüse yakalanırken, ne yazık ki %88’lik dilim yani 280 kişi hayatını kaybetmiştir.

1995’te ülke, Kikwit bölgesinde meydana gelen ikinci bir salgına daha ev sahipliği yaparken bu kez 315 kişi ebola virüsüne yakalanmıştır. İlk salgında %88 oranında ölüme neden olan bu hastalık bu kez %81 oranına düşmüştür. Kasai-Occidental eyaleti, 2007’de ülkedeki üçüncü büyük ebola salgınının yeri olmuş ve 264 kişi virüsten kaçamamıştır. Bu salgında ölüm oranı %71’e düşerken sonraki salgın  2012 yılında% 47’lik bir ölüm oranıyla gerçekleşmiştir.

  Spektroskopi MR Nedir, Neden Yapılır?

Ebola’nın Yayılması Nasıl Önlenebilir

Hastalığın yayılmasını önlemek için:

  • Doktorların, hastaları koruyucu giysi ile tedavi etmesi,
  • Virüs bulaşan insanların karantinaya alınması,
  • Hastalık hakkında topluluklara yeterli bilgi verilmesi,
  • Ebola’dan ölen insanların cesetlerinin, başkalarına virüs bulaştırmaması için dikkatli bir şekilde kaldırılması gereklidir.
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here