1Leopar Köpekbalığı
Listedeki diğer köpekbalıklarına oranla bilinirliği biraz daha fazla olsa da, leopar köpekbalığı yine de az bilinen bir köpekbalığı türüdür. Ana yaşam alanları Oregon kıyılarından Kaliforniya Körfezi’ne kadar uzanmaktadır. Çok sınırlı bir yaşam alanına sahip oldukları söylenebilir. Sıcak aylarda ve özellikle üreme mevsimlerinde, La Jolla’dakiler gibi daha sığ koylarda bulunabilirler. Leopar köpekbalıkları, sırtları ve yüzgeçleri boyunca koyu renkli beneklerinden dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Gerçek leoparların aksine, leopar köpekbalıkları göçebedir ve gruplarla yaşamaktadır. 120-150 cm arasında büyüyebilmektedirler.
2Pijama Köpekbalığı
Bu özel köpekbalığı türü, kulağa uydurma gelse de, gerçekten de bilimsel olarak Poroderma afriocanum olarak bilinen benzersiz bir türdür. Bu türe adını veren de, sahip olduğu koyu ve açık şerit desenleridir. Vücutları boyunca baştan kuyruğa kadar uzanan bu şeritler pijamaya benzetilmektedir. Pijama köpekbalıkları diğer köpekbalıklarından çok daha geride bulunan iki sırt yüzgecine sahiptir. Bu köpekbalıkları iki ila üç metreye kadar büyüyebilmektedir. Başlıca yaşam alanları güneydoğu Atlantik ve batı Hint Okyanuslarındadır ve Güney Afrika kıyı şeridine özgü oldukları düşünülmektedir .
3Büyük Camgöz
Büyük Camgöz köpekbalığı, balina köpekbalığından sonra okyanustaki en büyük ikinci balıktır. 15 metre uzunluğa ve yaklaşık 4.5 metrik ton ağırlığa ulaşabilmektedir. Balina köpekbalığı kuzenleri gibi, ağızlarındaki solungaç benzeri filtrelerden büyük miktarda suyu süzerek yemek yemektedirler. Plankton ve minik deniz canlılarını tüketerek saatte 2.000 metrik ton kadar okyanusu filtreleyebilmektedirler.
4Benekli Wobbegong
Benekli Wobbegong köpekbalıkları, sarı-yeşil ve kahverengi lekeleriyle kamuflaj desenine benzeyen benekli köpekbalıklarıdır. Bu renklenme, aralarında yaşadıkları ve avlandıkları resiflere karışmalarına yardımcı olmaktadır. Wobbegong’un leğen kemiğinin altında iki sırt yüzgeci, kısa kuyruk yüzgeçleri ve özellikle geniş pektoral ve pelvik yüzgeçleri bulunmaktadır. Yaşam alanları esas olarak güney Avustralya kıyıları ve doğu Hint Okyanusu’dur. Wobbegong, alçak yassı bir şekle ve düz bir kafaya sahiptir ve birçok yönden bir yayın balığını andırmaktadır. Burun fıçılarının yanı sıra gövde ve başlarında püsküller asılıdır.
5Zincir Kedi Köpekbalığı
Zincir kedi balığı, biyofloresan olan bir tür yer köpekbalığıdır, yani kendi türündeki diğer köpekbalıklarını çekmek için doğal parlaklık kullanır. Zincir köpekbalığı, çoğu köpekbalığı gibi açık gri renktedir, ancak gövdesinde zincir bağlantı çit desenine benzeyen koyu grimsi siyah bir desen bulunmaktadır. Bu desen, köpekbalığının okyanusun dibinde molozlar ve kayalar arasında dinlenirken kamufle olmasına yardımcı olmaktadır. Zincir deseni ayrıca suda ışığın oluşturduğu yansıtıcı şekilleri taklit etmektedir. Zincir kedi köpekbalıkları batı Orta Atlantik ve kuzeybatı Atlantik Okyanusu’nda yaşamaktadır. Yaklaşık yarım metre uzunluğa kadar büyüyebilmektedir.
6Zebra Köpekbalığı
Zebra köpekbalıkları, desenleri ve işaretleri yaşla birlikte farklılık gösterdiğinden, kafa karıştırıcı olarak da adlandırılan bir köpekbalığıdır. Gençken, zebra köpekbalıkları koyu kahverengi ve sarı bir çizgiye sahiptir ve adını da bu çizgilerden almaktadır. Bununla birlikte, köpekbalıkları olgunluğa eriştiğinde çizgileri kaybolmakta ve bir çita veya bir leopar gibi koyu dairesel noktalara sahip sarı-kahverengi bir cilde sahip olmaktadırlar. Bu lekelenme modeli, zebra köpekbalığının bazen yanlış bir şekilde leopar köpekbalığı olarak tanımlanmasına da neden olmaktadır. Ortalama olarak, zebra köpekbalıkları 1.5 ila 2 metre uzunluğunda büyümektedir. Bu köpekbalıkları Hint-batı Pasifik, Japonya ve Yeni Kaledonya’ya kadar mercan resifleri ve kıta sahanlıkları arasında yaşamaktadır.
7Testere Köpekbalığı
Testere köpekbalığı, uzun testere benzeri burnu nedeniyle bu şekilde adlandırılmıştır. Başından çıkıntı yapan burnu, uzun ve incedir. Avını kesmek ve vurmak için kullandığı testere benzeri keskin dişlerle çıkıntılıdır. Dokuz farklı türde testere köpekbalığı bulunmaktadır, ancak hepsinde bu belirgin testere benzeri burun şekli vardır. Testere köpekbalıkları genellikle çok benzer görünümlü testere balığı ile karıştırılabilir. İki tür arasında ayrım yapmanın iki ana yolu vardır. İlk olarak, köpekbalıklarındaki göğüs yüzgeçleri bir köpekbalığının kafasına bağlı değildir, ışınlar üzerindedir. Ek olarak, testere köpekbalıklarının testerelerinde bıyık bulunurken, testere balıklarında bulunmamaktadır.
8Kaplan Köpekbalığı
Kaplan köpekbalıkları isimlerini iki nedenden dolayı almaktadır. İlki, bebek kaplan köpekbalıklarının vücutları boyunca koyu çizgili işaretlere sahip olmasından dolayı kaplana benzetilmesidir. Bu çizgiler, köpekbalığı olgunlaştıkça kaybolmakta ve tamamen gümüş grisi bir görünüm bırakmaktadır. Yavruların üzerindeki çizgili işaretler, kendileri büyük yırtıcı bir hayvan olacak yaşa gelene kadar onları avlarından gizleyerek korunmalarına yardımcı olmaktadır. İkinci neden ise bu türün oldukça vahşi avcılar olmasıdır. Köpekbalıkları genellikle sebepsiz yere insanlara saldırmasalar da, büyük beyaz köpekbalıklarından sonra insanlara yapılan en yüksek ikinci saldırı sayısından kaplan köpekbalıkları sorumludur. Kaplan köpekbalıkları 3 ila 4.3 metre uzunluğa ve 385 ila 635 kilogram ağırlığa kadar büyüyebilmekte ve hemen hemen her tür avı yiyebilmektedir.
9Apolet Köpekbalığı
Apolet köpekbalıkları, yaklaşık 1.1 metre uzunluğunda küçük ve narin ve birkaç nedenden dolayı benzersiz bir köpekbalığı türüdür. İlk olarak, adları göğüs yüzgeçlerinin arkasında askeri bir apolete benzeyen büyük beyaz çerçeveli siyah bir noktanın varlığından gelmektedir. Bu, deniz tabanında kamufle olmalarına yardımcı olan büyük benekli görünümün bir parçasıdır. Büyük apolet lekeleri, yırtıcıları korkutmak için büyük gözler gibi görünme niyetine sahiptir. Apolet köpekbalıkları da ‘yürüyebilen’ birkaç köpek balığından biridir. Tabii ki, bu köpekbalıkları aslında bacaklı yaratıklar gibi yürüme yetileri yoktur, ancak yiyecek avlarken kendilerini kayalardan ve mercanlardan itmek için ekstra güçlü göğüs yüzgeçlerini kullanmaktadırlar. Yüzgeçlerinin bu şekilde kullanılması, köpekbalıklarının yüzgeçleriyle resiflerde ve okyanus tabanlarında yürüyormuş gibi görünmesini sağlamaktadır.
10Mavi Köpekbalığı
Mavi köpekbalıkları açık suda yaşamaktadır ve çok göçmendir. Okyanusun hemen hemen her yerinde, çok geniş bir yelpazede bulunabilirler. Hem ılıman hem de tropik okyanuslarda yaşarlar ve yaklaşık 3 metre uzunluğunda büyürler. Mavi köpekbalıkları, uzun göğüs yüzgeçleri ile uzun ve ince bir şekle sahiptir. Bu köpekbalıkları, adlarını açık sularda seyahat ederken iyi uyum sağlayan koyu mavi renklerinden alır. Karınları çok hafif mavi, hatta neredeyse beyazdır ve aşağıdan bakıldığında da benzer şekilde uyum sağlar. Uzun ince şekilleri, gerektiğinde suda çok hızlı hareket etmelerine yardımcı olur ve hızlı avcılar olabilirler. Mavi köpekbalıkları genellikle küçük balıklar ve kalamar gibi daha küçük avlarla beslenir.