Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

0
542
görüntülenme
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İşler?

İş hayatının yoğun temposu, çok sayıda çalışanı bazı planlarını ve hayallerini emeklilik dönemine ertelemek durumunda bırakabiliyor. Aktif çalışma dönemindeki yaşam kalitesini ve standartlarını emeklilik döneminde de sürdürebilmenin temel yollarından biri ise çalışırken düzenli birikim yapmaktan geçiyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışanlara avantajlı şekilde birikim yaparak hayallerini gerçekleştirebilecekleri bir emeklilik dönemi yaşama olanağı sunuyor. Siz de emekliliğiniz süresince yaşam standartlarınızdan ödün vermekten kaçınmak ve gelir düzeyinizi korumak istiyorsanız “BES nedir?” ve “Bireysel Emeklilik Sistemi’nin avantajları nelerdir?” gibi soruları birlikte yanıtlayalım.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel emeklilik, çalışanlara aktif çalışma hayatları süresince düzenli birikim yapma ve birikimlerini emeklilik döneminde değerlendirme olanağı tanımak üzere kurgulanmış bir sistem. Mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine ek olarak sunuluyor ve devlet katkısıyla destekleniyor. Sistemde geçerli devlet katkısı oranı %25. Böylece, sizin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yatırdığınız her katkı payı tutarının %25’i mevzuatta belirlenen limitler dahilinde devlet tarafından hesabınıza ekleniyor. Üstelik, devlet katkısından yararlanmak isteyenlerin gelir mükellefi ya da aktif çalışan olma zorunluluğu da bulunmuyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde hesabınıza düzenli olarak yatırdığınız katkı payları, emeklilik yatırım fonları üzerinden işlem görüyor. Düzenli ödemeler ve devlet desteğiyle değeri artan birikimleriniz, uzun vadeli getiriler sunuyor. Ödeme periyodunuzu belirlemek ise tamamen size kalmış. Siz ödeme periyodunuzu belirledikten sonra, katkı payı tutarınız sizden düzenli olarak tahsil ediliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Nasıl Katılabilirim?

Fiil ehliyetine sahip her vatandaş BES’e katılabiliyor. Bir başka deyişle; 18 yaşını doldurmuş, kısıtlı olmayan ve ayırt etme gücü olan tüm vatandaşlar Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olabiliyor. Ancak katılım zorunlu değil. Sistem gönüllülük esası üzerinden ilerliyor. BES’e girmek için yapmanız gereken tek şey, bir emeklilik şirketi aracılığıyla bireysel emeklilik ürünü almak. Şirket, talebiniz üzerine sizi bilgilendiriyor ve emeklilik planı teklifinizi sunuyor. Teklifi kabul ederek ilgili belgeleri imzalamanız halinde bireysel emeklilik sözleşmeniz oluşturuluyor. Arzu eden kişiler, bir emeklilik şirketi üzerinden birden fazla BES hesabı da açabiliyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ne İşe Yarar?

  • BES, size zahmetsiz, disiplinli ve düzenli bir şekilde birikim yapma olanağı tanıyor. %25 oranında devlet katkısı ise birikimlerinizin daha hızlı değer kazanmasını sağlıyor.
  • BES aracılığıyla yaptığınız birikimler, aktif çalışma hayatınızda sahip olduğunuz gelir ve refah düzeyinizi emeklilik döneminizde de sürdürmenize olanak tanıyor.
  • BES mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerinin tamamlayıcı bir öğesi. Bu sayede sosyal güvenlik sistemleri aracılığıyla elde ettiğiniz emekli maaşının haricinde bir ek gelir sağlayabiliyorsunuz.
  • BES’e dahil olduktan sonra mali sıkıntılar yaşamanız halinde birikim yapmaya ara verme, katkı payı tutarınızı yeniden belirleme ya da farklı bir emeklilik şirketini tercih etme haklarınız bulunuyor. Böylece birikim planınızı şekillendirebiliyorsunuz.

Siz de aktif çalışma hayatınız sonra erdiğinde konfor, gelir ve refah düzeyinizden ödün vermeden hayallerinizi gerçekleştirmek için Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilir, geleceğiniz için birikim yapmaya bugünden başlayabilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum

Bir Cevap Yazın