Bankalar, ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde müşterilerine hizmet verebilmek için hizmetlerini şekillendirmede müşterilerinin ihtiyaçlarını dikkate alırlar. Böylelikle bankalar müşterilerinin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yeni hizmetler ve ürünler ortaya koyarlar.
Bu hizmet ve ürünler öylesine geniş kapsamlıdır ki bankacılık sektöründe karşılığını bulamayacağınız hemen hemen hiçbir konu yoktur. Tabii bankalar bu hizmetlerinden faydalandırabilmek için müşterilerine bazı ön şartlar sunarlar. Bunların en başında gelenlerinden biri de hiç şüphesiz hesap açtırmaktır. Vadeli hesap nedir, vadesiz ve vadeli hesap arasındaki farklar nelerdir? Hesaplar arasında ne gibi farklar vardır gibi buna benzer soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bankaların sunduğu bu kapsamlı hizmetlerden yararlanabilmeniz için bir hesabınızın olması gereklidir, aksi halde bankaların sunduğu birçok imkan ve fırsattan yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Bankalar, kendi bünyelerinde açılan hesapları genellikle “mevduat” olarak tanımlamışlardır. Bununla birlikte mevduatlar da çeşitli isimler altında türlere ayrılmıştır. Bunun nedeni, müşterilerin hesapları farklı amaçlar için kullanmalarıdır.
Mevduat türleri; vadesiz, vadeli, ihbarlı ve kırık vadeli mevduat olarak dört başlıkta derlenebilir. Bunlardan başka; yine mevduat hesabı içerisinde yer alan ve gün geçtikçe aralarına bir yenisi eklenen fon, yatırım, altın ve döviz hesapları gibi çeşitli hesap türleri de mevcuttur. Şimdi bu hesap türlerinin en çok kullanılanlarına kısaca değinelim.
Vadesiz mevduat hesabı
Bu hesap türünde müşteriler paralarını istedikleri şekilde saklama, biriktirme ve işlemlerde kullanma yetkisine sahiptir. Hesapta para olduğu müddetçe müşteri bu parayı kullanabilirken, bankanın bu para üzerinde tasarruf etme durumu yoktur. Yani kısacası bu hesap türündeki paranızı bankalar işletemez veya finansal kaynak olarak kullanamaz.
Vadeli mevduat hesabı
Müşterilerin paralarını değerlendirmek için en çok tercih ettikleri hesap türlerinden biridir. Vadeli mevduat hesabında, müşteriler birikimlerini 1, 3, 6, 12 ay veya daha fazla bir süre için bankaya yatırır ve bu süre içerisinde paralarına dokunmazlar. Süre sonunda ise yatırdıkları anapara ile bu sürede işleyen faiz gelirlerini kullanabilirler.
İhbarlı mevduat hesabı
İsminden de anlaşılacağı üzere bu hesap türünün bir ihbar yani haber verme/verilme durumu vardır. Müşteriler bu hesap türüne yatırdıkları parayı çekmeden belirli bir süre önce parayı çekeceklerini bankaya bildirmekle yükümlüdürler. Bu süre bankalar tarafından genellikle 7 gün olarak belirlense de 5 ile 10 gün arasında değişmektedir. Belirtilen içerisinde haber verilmemesi veya geç kalınması durumunda bankanın parayı vermeme gibi bir hakkı doğar.
Kırık vadeli mevduat hesabı
Bu hesabın işleyişi vadeli hesaba benzemektedir. Vadeli hesaptan tek farkı vadelerinin farklı ve aralıklı olmasıdır. Vadeli hesaptaki gibi “1, 3, 6, 12 ay” gibi tek bir vade yerine; “3 aydan fazla ve 6 aydan az” gibi belirli iki zaman dilimi aralığı seçen müşteri kendisi için bir esneklik sağlamış olur. Bu hesap türünde de müşteri, vade sonunda anaparasıyla beraber bu sürede işleyen faiz gelirini almaktadır.
Fon hesabı
Müşterilerin mevduat hesaplarındaki paraların değerlenmesi için alım satım işlerinde kullanılmasına olanak sağlayan hesap türüdür. Genellikle bankaya verilen otomatik işlem emri ile çalışan bu hesap türünde fon alım satım işlemleri hesapta para olduğu sürece otomatik olarak devam eder. Hesaptaki paranın çekilecek olması durumunda banka tarafından fon satışı gerçekleştirilir ve böylece para çekilebilir hale gelir.
Yatırım hesabı
Devlet tahvillerine, hisse senetlerine, hazine bonosuna, altına, Eurobond’a, çeşitli fonlara ve DCD’e (Dual Currency Deposit, Tam Teminatlı Opsiyon) gibi yatırım ürünlerine yatırım yapmanızı sağlayan hesap türüdür.
Altın ve döviz hesapları
Vadeli ve vadesiz türleri bulunan bu hesapların kullanılmasındaki temel amaçlar; hem yatırım yapmak hem de havale, eft gibi işlemlerini altın ve döviz üzerinden gerçekleştirenler için kolaylık sağlamaktır.
Tüm bu yatırım araçlarından ve size uygun hesap türlerinden dilediğiniz şekilde hesap açarak kaynaklarınızı yönetebilirsiniz.
güzel paylaşım