Türkiye, Balkan Paktı’ndan sonra Orta Doğu’da da benzer bir savunma sisteminin ku-rulmasını amaçlıyordu. Türkiye’nin çabaları sonucunda 24 Şubat 1955 tarihinde Türkiye ile Irak arasında “Bağdat Paktı” imzalandı. Bağdat Paktı’na göre, taraflar arasında güvenlik ve savunma konusunda iş birliği yapılması öngörülüyordu.
Bağdat Paktı, Arap dünyasında büyük tepkilere yol açtı ve Türkiye’nin Arap ülkeleriyle ilişkilerini olumsuz yönde etkiledi. Tepkileri azaltmak amacıyla Pakt’ın genişletilmesine çalışıldı. Önce İngiltere ve Pakistan, ardından İran Pakt’a dâhil oldu. Bağdat Paktı’nın kuruluş amacı, Sovyet tehlikesine karşı Orta Doğu’da bir güvenlik kuşağı oluşturmaktı. Ancak yaşanan gelişmeler, bu amacın gerçekleşmesini mümkün kılmadığı gibi Orta Doğu’daki siyasi dengelerin temelinden sarsılmasına da neden oldu.
14 Temmuz 1958’de Irak’ta yaşanan askerî darbe, paktın geleceğini tehlikeye düşürdü. Irak, Bağdat Paktı’ndan çekildi ve bundan sonra paktın adı CENTO (Central Treaty Organisation) olarak değiştirildi. Teşkilat’ın merkezi Bağdat’tan Ankara’ya taşındı. Böylece Bağdat Paktı sona ermiş oldu. CENTO’nun faaliyetleri, Pakistan ve İran’ın teşkilattan ayrıldığı 1979 yılına kadar devam etmiştir.
Elinize sağlık çok işime yaradı.
Harika bir yazı teşekkürler.