Asit yağmuru, kükürt dioksit ve azot oksit’in atmosfere salınmasından kaynaklanan alışılmadık derecede düşük bir pH seviyesine sahip bir yağış şekli olarak tanımlanır. Asit yağmuru, bitkiler ve deniz hayvanları üzerinde zararlı etkilere sahiptir. 1970’ten beri bazı ülkeler, bu iki gazın atmosfere salınmasını azaltmak için çaba göstermişlerdir. Gazlar yıldırım çarpması ve volkanik aktiviteler yoluyla doğal olarak atmosfere salınsa da, bu durum sık sık olmaz. Asit yağmuru, ağaçlar, su ve topraklar üzerinde zararlı etkilere sahiptir ve insan, böcek ve sudaki hayvanlara zarar verebilir. Yağmur ayrıca çelik yapıların aşınmasına ve taş binaların ve heykellerin zarar görmesine neden olmaktadır.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur?
Asit yağmuru, su, oksijen ve diğer kimyasallarla atmosfere salınan kükürt dioksit ve azot oksidin kimyasal reaksiyonunun bir ürünüdür. Kükürt dioksit ve azot oksit suda kolaylıkla çözünür ve rüzgâr tarafından birkaç kilometre taşınabilir. Uzun bir süre yolculuk ettikten sonra, iki bileşik yağmur, karla karışıklık, kar veya sisin bir parçası haline gelir. Elektrik santralleri, kömür gibi fosil yakıtlar yakıldıklarında elektrik üretmek için kükürt dioksit ve azot oksit yayarlar. Benzer şekilde, arabalar, kamyonlar ve otobüslerden gelen egzoz, havaya sülfür dioksit ve azot oksit de salmaktadır.
Asit Yağmurunun Hayvanlar Üzerindeki Etkileri
Okyanus, göller, akarsular gibi su ortamlarında, asit yağmuru; balıkların ve suda yaşayan diğer canlıların zarar görmesine neden olmaktadır. Topraktan akarken asitli yağmur suyu kil toprak parçacıklarından alüminyum sızıntısı yapabilir ve akıntılar ile göllere akabilir. Ekosisteme ne kadar fazla asit verilirse, o kadar çok alüminyum salınır. Bazı bitkiler ve hayvanlar asitli sulara dayanabilmektedir ama diğerleri aside karşı aşırı hassastır. 5 pH seviyesinde çoğu balık yumurtası hayatta kalmaz ve düşük pH seviyelerinde yetişkin balıklar ölebilir.
Asit Yağmurunun Bitkiler Üzerindeki Etkileri
Asit yağmurundan etkilenen bölgelerde ölü veya ölmekte olan ağaçlar çok yaygındır. Asit yağmuru topraktan alüminyum sızdırır ve alüminyum bitki ve hayvanlara zarar verir. Yağmur ayrıca ağaçların büyümek için ihtiyacı olan topraktan gelen mineralleri ve besin maddelerini de ortadan kaldırır.