Almanya’da Uygulanan Nüfus Politikaları

0
7360
görüntülenme
Almanya’da Uygulanan Nüfus Politikaları
Almanya’da Uygulanan Nüfus Politikaları

Almanya, 2015 yılı verilerine göre yaklaşık 81 milyon kişilik nüfusuyla, Rusya’nın ardından Avrupa’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfusun %91’ini Almanlar oluşturmaktadır. Almanya’ya çalışmak üzere göç eden ve bu ülkeye yerleşen nüfus içerisinde en kalabalık grup Türklerdir. Türklerin Almanya nüfusuna oranı %2 olup bu oran 1,6 milyonluk bir nüfusa denk gelmektedir.

Almanya, kilometrekareye düşen 226 kişi ile aritmetik nüfus yoğunluğunun da yüksek olduğu bir ülkedir. Ancak bu nüfus, bölgeler arasında dengeli bir biçimde dağılmamıştır. Ülke nüfusunun yarıya yakınının yaşadığı Ruhr Bölgesi’nde 1400 kişiye çıkan aritmetik nüfus yoğunluğu, Doğu Almanya’daki Brandenburg Bölgesi’nde 83 kişiye düşmektedir.

Almanya nüfusu ile ilgili dikkat çekici özelliklerden biri de nüfus artış hızının çok düşük olduğudur. 2015 yılı verilerine göre Almanya’da doğum oranları %8,42, ölüm oranları ise %11,29’dur. Doğal nüfus artış hızının %-2,87 olduğu ülkede gerçek nüfus artış hızı %-0,17’dir. Almanya’nın 2015 yılı nüfus piramidi incelendiğinde, doğum oranları ile nüfus artış hızının düşük olmasının bu ülke için uzun süredir bir sorun olduğu görülebilir. Gelişmiş ülkelerde yaygın olarak görülen dar tabanlı piramit, Almanya’da genç nüfus oranının da düşük olduğunu göstermektedir. Almanya’da 0 -14 yaş grubunun toplam nüfusa oranı %13’tür. Nüfusu hızla yaşlanmaya devam eden Almanya’da +65 yaş grubu, toplam nüfusun %21’ini meydana getirir. Bu durumun en önemli nedeni ise sağlık ve yaşam standartlarının yüksek olduğu Almanya’da ortalama yaşam süresinin 81 yıl olmasıdır. Göç almaya devam eden Almanya’da net göç hızı %1,06 dolayındadır.

  Almanya Ülke Profili
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here