Okyanusya kıtasının kendine has kültüre sahip şirin ülkesi Papua Yeni Gine, içinde birçok dinamiği barındırıyor. Tıpkı Amazon’daki gibi henüz keşfedilmemiş kabilelerin varlığını sürdürdüğü düşünülen bu ülkede birçok kültürle birlikte bir o kadar dile de sahip.
Yüzlerce ülkenin bulunduğu dünya üzerinde birbirinden farklı binlerce dil ve kültür yaşamını sürdürüyor. Kimi toplumlar modern dediğimiz homo sapien sapien olmanın hakkını verirken (!) kimisi ise varlığını ilkel koşullarda devam ettiriyor. Amazon bölgesinde yeni bulunan kabile ve toplulukların belgeselleri neredeyse haftalık olarak yayınlanacakken yenilerinin bulunması işten bile değil. Bu durum Okyanusya ülkesi olan Papua Yeni Gine içinde geçerli. Gine Adası’nın doğu komşusu olan ülkede yüzlerce kabile bulunuyor. Neredeyse birbirinden bağımsız ve bihaber olan bu kabilelerin dilleri, kültürleri ve hatta dinleri dahi farklılıklar gösteriyor.
Papua Yeni Gine tarihi çok eski dönemlere dayansa da yazılı belgelerin neredeyse hiç olmaması bu ülke hakkında bilgilerden mahrum kalmamıza sebebiyet veriyor. Buna rağmen sınırlı sayıda da olsa, bölgede yapılan çalışmalarda ülkede 10 bin yıldır yaşam olduğuna dair bulgulara rastlanmış. Bu yaşamı başlatan insanların ise kuzeyden göç ederek buraya yerleşen Maleniz ve Papuan ırkına mensup kişiler olduğu tahmin ediliyor.
İnsan, hayvan, bitki; dil, din ve kültür çeşitliliğine sahip ülkede Ethnologue (Ethnologue Data from Languages of the World)’un araştırmasına göre yerli dil ve lehçeler de dahil olmak üzere toplam 841 dil konuşuluyor. Ülke ayrıca bu oranla, sıralamada zirvede yer alıyor.